عمق میدان “DOF ” یا ( Depth of Field )
تعاریف عمق میدان:
محدوده وضوح در عکس
مقدار وضوح مناطق غیر فوکوس
محدوده و عمق وضوح تصویر
۳ مشخصه مهم در تعیین عمق میدان
دیافراگم: دیافراگم باز (شماره f کوچکتر ) عمق میدان را کاهش داده و دیافراگم بسته ( شماره f بزرگتر) عمق میدان را افزایش میدهد.
طول فاصله کانونی:هرچه طول فاصله کانونی بیشتر شود عمق میدان کمتر و هرچه طول فاصله کانونی کمتر شود عمق میدان بیشتری خواهیم داشت.
۳فاصله تا سوژه: فاصله کتر تا سوژه عمق میدان کمتر و فاصله تا سوژه بیشتر عمق میدان بیشتری به ما میدهد.
________________________________________________________________
۱-دیافراگم
اعداد دیافراگم
اعداد استاندارد دیافراگم
۱ ۱٫۴ ۲ ۲٫۸ ۴ ۵٫۶ ۸ ۱۱ ۱۶ ۲۲
دیافراگم باز (شمارهf کوچکتر ) عمق میدان را کاهش می دهد
دیافراگم بسته ( شمارهf بزرگتر) عمق میدان را افزایش می دهد
دیافراگم، علاوه بر تنظیم میزان نور ورودی به دوربین یک کارکرد بسیار مهم دیگر نیز دارد و آن تاثیر بر عمق میدان عکس است. منظور از عمق میدان، فوکوس بودن قسمتهای مختلفی از سوژه است که در فاصله متفاوتی از دوربین قرار دارند. هرگاه علاوه بر سوژه اصلی ، اجزائ دیگری از عکس که در جلو و یا عقب سوژه قراردارن فوکوس باشند گفته میشود عمق میدان عکس زیاد است و هرگاه فقط شوژه اصلی در فوکوس باشد و اجزای جلو و پشت سوژه خارج از فوکوس باشند ، آن عکس عمق میدان کمی دارد. عمق میدان زیاد برای عکاسی از مناظر و عمق میدان کم برای شرایطی که تمایل به جداسازی سوژه از پس زمینه داریم ( مثل عکاسی چهره، حیوانات و … ) کاربرد دارد.
همانطور که مشاهده میکنید ،در تصویر زیر عمق میدان کم یعنی ۴ و عمق میدان زیاد یعنی ۲۲ را تغییر می کند.
________________________________________________________________
۲-طول فاصله کانونی
بین فاصله ی کانونی لنز و عمق میدان تصویر یک رابطه ی معکوس وجود دارد ؛ هر چه فاصله ی کانونی لنز بیشتر می شود ، عمق میدان تصویر حاصل از آن کاهش می یابد. در تصاویر زیر مشاهده می کنید که چگونه فاصله کانونی لنز در عمق میدان تاثیر می گذارد.
________________________________________________________________
۳-فاصله سوژه تا لنز
آخرین المانی که بروی عمق میدان تاثیر میگذارد فاصله سوژه تا لنز است.شما میتوانید عمق میدان را با تغییر فاصله انجام دهید .اما نکته مهم اینجاست که ترکیب بندی شما هم تغییر میکند.
نتیجه گیری:
مهارت عمق میدان راه بسیار خوبی برای نشان دادن مشخصات عکس شماست و مهارت دیافراگم روشی ایده آل برای اینکار است چرا که تاثیر کم یا بسیار ناچیزی بر ترکیب عکس دارد. شما فقط باید سرعت شاتر یا حساسیت نور یا ISO را جهت جبران تغییرات نوردهی یا Exposure از تنظیمات تا شماره f تغییر دهید. تغییر در فاصله سوژه و طول فاصله کانونی بر روی عمق میدان تاثیرگذار است اما این تغییرات در ازای تغییر درترکیب عکس شماست .در نتیجه تغییرات در دیافراگم بهترین راه برای مهارت عمق میدان بدون تاثیر مخرب در ترکیب بندی است.
تهیه و ترجمه : » علی نصوری